Da dine solceller er udenfor i det danske vejr hele året rundt og er hårdt udsat for både blæst, vind og vejr, kan de med tiden blive beskidte. Pollen, støv, snavs osv kan ophobe sig over tid, og det kan i sidste resultere i tabt ydeevne, der gør at de producerer mindre strøm.
Vi kommer med konkrete og simple råd til, hvornår du bør rengøre din solceller, og hvordan du gør det.
Hvorfor er det vigtigt at rengøre dine solceller?
Solens stråler bærer en del solenergi med sig, som er den vi udnytter for strøm, og hvis solstrålerne ikke kommer ind og rammer selve panelet, går du glip af en masse grøn energi. Der er forskellige faktorer, der gør dine solceller mere udsat for at blive tilsmudset. Hvis du bor tæt på landbrug, kan der være større chance for, at du får algebelægninger på dine solceller.
Inden du går i gang
Det er slet ikke sikkert, at du behøver at rengøre dine solceller. Solcellernes hældning og det danske vejr, der så ofte byder på regn, kan faktisk være nok til, at dine solceller bliver renset helt af sig selv. Så tænker du over, at give dine solceller en tur, bør du lige holde øje med vejrudsigten, hvis der er regn i sigte, kan du måske skippe rengøring. Kig efter, hvordan deres tilstand er før og efter regnen for at se, om det har gjort en forskel.
Men hvis solcellerne alligevel trænger til en rengøring, så har vi herunder, samlet en guide til, hvordan du gør, og hvad du skal være opmærksom på.
Sådan rengøre du dine solceller
Hvis dine solceller er beskidte, og det ikke er noget, regnen har kunne klare for dig, så kan du bruge disse tips:
- Du må ikke bruge nogle rengøringsmidler, medmindre de er specielt lavet til rengøring af dine solceller! Almindelige rengøringsmidler kan gøre skade, og det kan være, at garantien fra producentens side frafalder.
- Brug derfor kun vand! Og det bedste du kan gøre, er at bruge regnvand. Vi har desværre ret hård vand med meget kalk i her i Danmark. Så bruger du vand fra hanen, kan det sætte sig som kalkaflejringer, som giver energitab. Du kan også bruge demineraliseret vand, da det ikke vil give kalkpletter.
- Du kan eventuelt bruge en blød klud eller microfibermoppe med en teleskopstang (her kan du finde én, der passer i størrelsen til dine solceller), så du nemmere kan nå alle kanter af solcellernes overflade.
- Du må ikke bruge en højtryksspuler, glasskraber, ståluld eller andre former for skarpe genstande, da det kan skade dine solceller.
- Du må aldrig gå på dine solceller!
Hvornår bør du rengøre dine solceller?
Det er ikke lige meget, hvornår du rengøre dine solceller. Der er forskellige tidspunkter, der er dårligere eller bedre end andre, læs med herunder:
- Du må aldrig rengøre dine solceller i solskinsvejr. Glasset på solcellerne bliver meget varme, og det gør også, at spændingen er meget høj. Det kan give dig stød og risikerer at ødelægge glasset på solcellen.
- Gør dem derfor hellere rent på en gråvejrsdag, eller hvis der er et tidspunkt på dagen, hvor de får skygge.
- Det er særligt en god idé at gøre solcellerne rent om foråret, hvor solen ikke skinner ligeså kraftigt. Det er også oplagt at gøre det om foråret, så de er klar til sommerens lange dage med høj sol.
Få mest ud af dine solceller hele året rundt
Du får flest soltimer, og dermed mest ud af dine solceller om sommeren, men det betyder ikke, at du bør gå glip af solens grønne energi om vinteren. Derfor er det en god idé at holde solcellerne fri for sne om vinteren.
I de fleste tilfælde vil sneen glide ned fra solcellerne af sig selv, da de fleste solceller har en hældning på 25-50 grader. Dertil kan der jo også sagtens komme solrige dage om vinteren, hvilket kan få sneen til lettere at glide nede eller også smelter sneen helt.
Glider det ikke ned, har vi nogle råd, du kan bruge til at fjerne sne fra dine solceller. Læs med herunder.
Sådan fjerner du sne fra dine solceller
- Børst sneen af solcellerne med en solcellebørste.
- Husk dog at være meget forsigtig. Det kan være glat på taget, og du står usikkert på en stige, når du skal opererer en kost på samme tid.
Det må du ikke gøre, når du fjerner sne fra solcellerne
- Du må ikke hælde meget varmt vand på solcellerne, da en kold overflade, der bliver varmet op meget hurtigt, kan udvide sig, som kan få glasset til at sprække.
- Du må – ligesom ved normal rengøring af solcellerne – ikke bruge vand med rengøringsmiddel.