På trods af den store variation af gulve, som laminat, bambus, fliser, vinyl, træ, sten og kork, er gulvtæpper stadig yderst populære i dag. De bløde og varme egenskaber gør gulvtæppet til det perfekte element til at skabe hygge derhjemme og på kontoret. En anden grund til at gulvtæppet stadig er en klar favorit blandt de fleste er, at de kræver minimal vedligeholdelse. Støvsugning og enkel dybderens årligt er primært, hvad der kræves for at holde tæppet friskt.
Selv de mest påpasselige tæppejere vil opleve pletter i ny og næ. Vi kommer her med 8 gode tips til at holde dit gulvtæppe fri for pletter og snavs, og for altid forlænge dets levetid.
Tip 1: Dup pletten på tæppet, aldrig gnid den!
Når først uheldet er ude, er den umiddelbare reaktion at få bugt med pletten hurtigst muligt. Man vælger med det samme at skrubbe på pletten for at få den til at forsvinde, men det gør kun hele situationen langt værre. Når du skrubber pletten, presser du den længere ind i gulvtæppets fibre og ender med en plet, som kræver langt flere armkræfter at få fjernet. I stedet skal du nænsomt duppe pletten med en pletfjerningsløsning. Start altid med at duppe pletten fra ydersiden mod midten. På den måde undgår du at sprede pletten rundt på tæppet.
Tip 2: Danskvand og eddike er dine bedste venner
Du har måske hørt før, at du kan bruge danskvand til at fjerne øl- og vinpletter fra tekstiler. Det er rigtigt, men det er vigtigt, at du bruger danskvand på den korrekte måde.
Start altid med vædde pletten på tæppet med danskvand. Det kan gøres ved at hælde danskvand på en ren klud og massere pletten med den. Allerede her kan du være heldig at pletten langsomt opløses og bliver mindre og mindre synlig.
Hvis det ikke gør en forskel, skal du lave en opblanding i en sprayflaske bestående af et 1:1 forhold mellem danskvand og lagereddike med 5% eddikesyre. Spray pletten med opblandingen og lad det suge ind i pletten i omkring 10-15 minutter. Herefter benytter du en tør svamp til den våde plet. Her burde pletten langsomt forsvinde i takt med at du duppe pletten med svampen.
Til slut lægger du et par servietter over pletten og lægger dem i pres ved hjælp af et tungt objekt som en tyk bog eller lignende. Lad det ligge i pres i minimum 24 timer indtil området, hvor pletten var, er helt tørt.
Tip 3: Prøv barberskum til at fjerne pletter
Dette tip lyder måske for godt til at være sandt. Men den er god nok. Barberskum er videnskabeligt bevist til at kunne klare selv de mest hårdnakkede pletter. Fagfolk giver udtryk for, at barberskum faktisk er det bedste middel mod pletter på en lang række tekstiler. Derfor vil det også være forsøget værd at benytte til at fjerne den irriterende plet på gulvtæppet derhjemme.
Spray pletten med barberskum med opblandingen med 50/50 af eddike og danskvand, og tør pletten med løsningen med en ren klud.
Tip 4: Opvaskemiddel fjerner fedt på tæppet
Fedtpletter kan være nogle af de mest vanskelige pletter at fjerne. Dog med den rigtige teknik og produkt kan nemt og hurtigt få bugt med fedtet på dit gulvtæppe. Helt almindelig opvaskemiddel, som f.eks. håndopvask fra Neutral, består af den helt rette sammensætning af indholdsstoffer til at bekæmpe fedtpletter.
Tag en kop varm vand og bland opvaskemidlet i til blandingen har fået den samme konsistens som opvaskevand. Benyt en sprayflaske til at fordele blandingen jævnligt på pletten. Afhængigt af plettens størrelse kan du være nødsaget til gentage behandlingen flere gange.
Tip 5: Blod på tæppet? Brintoverilte til undsætning!
Vi kender alle til blodpletter, og hvor svære de kan være at få bugt med. Hovedreglen er altid at duppe pletten med koldt vand. Men hvis blodpletten er størknet fast til gulvtæppet, og har siddet der i længere tid, er der intet at hente med koldt vand fra hanen. I stedet skal du finde din flaske brintoverilte frem. Et rengøringsmiddel som ikke får nok god omtale. Midlet er kendt for at være bakteriedræbende, desinficerende og bruges ofte i mundskyl og til rensning af sår. Dog har den grønne flaske flere anvendelsesmuligheder. Det er bl.a. det perfekte middel til at fjerne gamle blodpletter på gulvtæppet. Dup brintoverilte direkte på blodpletten, og med det samme vil det begynde at skumme. Det er en indikation for at midlet arbejder aktivt, og lad det bare stå og falde til ro. Herefter kan du nænsomt begynde at tørre pletten fri for skum og blod.
Tip 6: Behandl gulvtæppet med mange pletter med tæpperens
Er det lang tid siden, du sidste gang rensede dit gulvtæppe? Eller tog festen overhånd, og opdager du, at der er blevet spildt vin og champagne under aftenens dessert? Så vil vi anbefale at investere i ordentlig tæpperens og sætte noget tid af. Giv dit gulvtæppe luksusturen ved at behandle det med tæpperens i høj kvalitet. Tæpperens lægges ud med en sprøjte, så tæppet er fugtig, og køres herefter over med en rondel på en skuremaskine. Slut af med en let støvsugning, da tæpperens kan efterlade salte i overfladen. Du kan finde skræddersyet og slidstærke gulvtæpper her.
Tip 7: Rens husdyrets uheld med organiske produkter
Alle husdyrejere kan nikke genkendende til risikoen ved at have gulvtæpper. Hunden og katten elsker at gnide sig hen af tæpperne. Men nogle gange glemmer de, at toiletbesøg skal foretages udenfor. Selvom uheldet er ude, skal du ikke smide det flotte gulvtæppe i stuen ud. Man kan stadig nå at redde det ved at bruge det rette rengøringsmiddel. Vi anbefaler altid at vælge et produkt lavet på organiske produkter fra naturen. På den måde skåner du miljøet, dit gulvtæppe og indeklimaet. Alle vores produkter er lavet på naturlige ingredienser, og vi har altid for øje at udvide vores sortiment med kun miljørigtige produkter.
Hvis du gerne vil vide mere om, hvordan du rengører dine lokale eller hjem på den miljørigtige måde, så læs vores guide, der konkret beskriver trin for trin vejen til rene overflader.
Tip 8: Damprens regelmæssigt dit gulvtæppe
Den absolut bedste måde at holde dit gulvtæppe derhjemme i topform er ved regelmæssigt at benytte en damprenser. Når du renser dine tæpper med en damprenser, presser du ved hjælp af vandstråledysere rengøringsmidlet dybt ind i de inderste fibre i tæppet. Samtidigt vil damprenseren suge alt overskydende væske og snavs op.
Det varme vand i kombination med vanddampen skaber det bedste miljø for at rense tæppet i dybden og fjerne alt, som har ophobet sig dybt nede i tæppets struktur. I en normal husholdning anbefales det at rense sine tæpper en gang hvert halve år.