Rensning af fliser er en uundgåelig del af at være boligejer. Foruden det almindelige snavs kommer udendørs fliser med nogle særligt genstridige udfordringer i form af alger og flisepest. Ud over at skæmme din terrasse eller kan alger gøre fliserne meget glatte, og de kan derfor hurtigt blive skyld i faldulykker. Derfor er det vigtigt at holde fliserne rene – og det finder du hjælp til her.
I dette indlæg kan du læse alt om, hvordan du renser fliser udendørs. Du får svar på dine spørgsmål om alger og flisepest, og du får en trin for trin-guide til, hvordan du renser fliser. Hvis du leder efter inspiration til ligende gør-det-selv projekter, så læs evt. Alulock's guide til forbedringer af boligen.
Flisepest og alger
Hvad er flisepest?
Flisepest er sorte, hvide, gule og grønne plamager på flisernes overflade. Flisepest er lav – en organisme, som består af svamp, der lever i symbiose med alger. Flisepest opstår, når organismen får næsten fra mos og alger. Flisepest lever af lys og dannes hurtigt, hvis der både er sollys og fugt på dine udendørs fliser.
Til trods for sit afskrækkende navn er flisepest ikke skadelig for din terrasse. Det er dog de færreste, der bryder sig om udseendet af plamagerne, og derfor vælger de fleste boligejere at rense fliserne for at slippe af med dem.
Hvad er alger?
Alger er grønne plamager, der opstår på alt fra belægning til tag og træværk. Alger er mikroskopiske planter, der vokser på forskellige slags overflader. De vokser bedst på nordvendte områder og trives i skygge.
De grønne algeplamager får hurtigt dine fliser på terrassen eller i indkørslen til at se triste ud. De har generelt ingen skadelig effekt på dine fliser, men kan dog hurtigt gøre dem meget glatte. Derfor er det vigtigt for sikkerheden at fjerne algerne, før de kommer til at udgøre en risiko for faldulykker.
Læs mere om alger, lav og mos her.
Guide: Sådan renser du fliser udendørs i 5 trin
Alger og flisepest ikke er decideret farlige for din terrasse, men det kan stadig godt betale sig at rense fliser. Fliserne er flottere at se på, når de er velholdte, og rensning kan også være med til at forlænge deres levetid. Derfor får du vores guide til at rense fliser udendørs herunder.
TIP: Sørg for at vælge en uge, hvor det ikke regner for meget, da fliserne skal kunne tørre ordentligt efter rensningen. Mange tror, at man kun kan algebehandle om sommeren, men man kan faktisk gøre det hele året rundt - så længe temperaturen er over de 8-10 grader og nattefrosten er væk. I denne guide kan du læse mere om, det bedste tispunkt til algebehandling af fliser.
Trin 1: Ryd området
Inden du renser fliser, skal du sørge for, at der ikke står ting på området, der skal renses. Dette er ikke kun, fordi det er besværligt at rense uden om havemøbler og krukker. Det handler også om, at rensningen kan sprøjte en del, og du gør derfor dig selv en tjeneste ved at undgå, at dine ting bliver beskidte.
Når alt er ryddet væk, skal du feje grundigt, så du fjerner sand, blade og andet snavs fra området. Det gør det meget lettere for dig effektivt at rense fliserne.
Se vores udvalg af koste og fejebakker her.
Trin 2: Begynd at rense fliserne
Efter rydningen er du klar til at påbegynde rensningen. Start med Borup fliserens, så du er sikker på at få bugt med alger og flisepest.
Væbn dig med tålmodighed. Det tager tid at rense fliser ordentligt, og mens du renser, bør du løbende skylle området af med vand. Det gør det nemmere for dig at se, hvor meget du har renset, og på den måde undgår du at skulle rense igen med det samme. Vi anbefaler også, at du løbende skyller vinduer, facader m.m. omkring fliserne af, inden sprøjt fra rensningen begynder at tørre.
Se vores udvalg af kemisk rens og desinfektionsmidler.
Trin 3: Finpuds området
Efter den første rensning er det tid til finpudsning. Det er nemt at komme til at misse pletter, og en finpudsning efter den første rensning af fliserne kan derfor spare dig for irriterende arbejde senere.
Når du har finpudset området, skal du skylle efter og rengøre igen. Det samme gælder eventuelle facader eller havemøbler, der er blevet snavsede under rensningen.
Trin 4: Algebehandling og imprægnering
Når finpudsningen er ordnet, er området klar til algebehandling. Sprøjt området grundigt med IDZ 5 l. et godt middel til algebehandling. Dette hjælper med at dræbe de sidste levende rødder af alger, mos og flisepest, der kan være tilbage efter fliserensningen.
Efter algebehandlingen er det tid til at imprægnere fliserne. Det er vigtigt, at fliserne er helt tørre, når du gør dette. Vælg Borup super forsegler og sprøjt jævnt over hele belægningen. Husk at tjekke, om imprægneringen skal blandes op med vand, før du påbegynder processen.
Trin 5: Fej sand ud på fliserne
Under rensningen er sand og jord i fugerne mellem fliserne sandsynligvis blevet taget med. Sandet hjælper dog med at forhindre fliserne i at skride ud, og det er også med til at begrænse, hvor meget udkrudt og mos gror mellem fliserne. Derfor er det en god idé at feje sand ud på fliserne og fordele det jævnt på flisebelægningen med en stiv kost.
Er du alternativt ude efter at vide, hvordan man rengør sine fliser indenfor, kan du læse mere om rengøring af flisegulv og meget mere i dette indlæg om flisegulve.
Få vejledning i rensning af fliser hos Dansk Industri Supply
Når du har gennemført de ovenstående trin, er du færdig med at rense fliser. Har du spørgsmål til processen, eller har du brug for vejledning til at vælge det rette middel til fliserens? Du er altid velkommen til at kontakte os på 72 144 644. Du kan også sende en mail til mail@disupply.dk og høre mere om, hvordan vi kan hjælpe dig – vi ser frem til at høre fra dig.